Šefčovič nadväzuje s Kyjevom partnerstvo v oblasti kritických surovín

12.07.2021 Celý región

Brusel 12. júla (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič odcestoval v pondelok na dvojdňovú návštevu Kyjeva, ktorej cieľom je nadviazať strategické partnerstvo medzi EÚ a Ukrajinou v oblasti kritických surovín a batérií.

Európska komisia spresnila, že Šefčovičova návšteva Ukrajiny sa nesie v duchu diskusií o posilnení spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou v oblasti kritických surovín a batérií. Slovenský eurokomisár v exekutíve EÚ zodpovedá za iniciatívu Európska aliancia pre batérie, ktorej cieľom je znížiť závislosť Európanov od dovozu batérií z tretích krajín a vybudovať vlastné gigafabriky na výrobu výkonných "zelených" batérií s čo najmenšou záťažou pre životné prostredie.

Počas svojej návštevy v Kyjeve má Šefčovič dohodnuté stretnutia s premiérom Denysom Šmyhaľom a predsedom parlamentu Dmytrom Razumkovom.

Hlavným cieľom jeho návštevy je podpísať s ukrajinskou stranou memorandum o porozumení o strategickom partnerstve s cieľom užšie spolupracovať v oblasti dodávok kritických surovín a v rámci celého hodnotového reťazca batérií.

"Zaistenie udržateľných dodávok surovín je nevyhnutným predpokladom na splnenie cieľov zelenej a digitálnej transformácie. Naše strategické partnerstvo znamená dlhú cestu smerom k posilneniu odolnosti Ukrajiny aj Európy, najmä keď sa snažíme odraziť sa vyjsť posilnení zo súčasnej pandémie, ktorá si vyžiadala veľkú daň na našich ekonomikách a spoločnostiach," uviedol Šefčovič v správe pre médiá prd odletom do Kyjeva.

Jeho snahy o užšiu spoluprácu s ukrajinskou stranou sú priamym výsledkom Akčného plánu EÚ v oblasti kritických surovín, ktorý eurokomisia predstavila v septembri 2020. EÚ sa snaží aj pomocou silných partnerstiev s tretími krajinami zabezpečiť diverzifikované a udržateľné dodávky kritických surovín, bez ktorých nebude možná výroba batérií novej generácie.
 

Vyberte región

mark